av IdaAnna | april 2, 2010  

Hva er en god krimbok?

Påsken er krimtid. På TV kan man over flere kvelder følge mer eller mindre intrikate mordgåter, og la seg engasjere av gjetninger på hvem det nå er som er «The bad guy» i historien.

Selv sverger jeg til krim i bokform. En sjanger som har måttet tåle mye kritikk for å være enkel, og nesten simpel litteratur. Du får ikke meg til å støtte dette. En god krimbok er god litteratur i mine øyne, og jeg har ingen problemer med å si at jeg har pløyd meg gjennom Anne Holt, Jo Nesbø, Kim Småge, Henning Mankell, Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Karin Fossum og en rekke andre krimforfattere, som jeg mener er rivende, dyktige forfattere.

I disse påsketider velger jeg å dele noen av mine norske og svenske favoritter med dere. Ikke basert på de kriteriene som en litteraturanmelder ville lagt til grunn. Jeg baserer listen min på bøker jeg mener har gitt meg en god leseropplevelse og som kanskje vil gjøre det samme for deg.

Kom gjerne med dine innspill til gode krimbøker du har lest.

1. Jo Nesbø – Snømannen

sn-mannen-jpg-til-bo-398Egentlig er det vanskelig å skulle velge ut én bok i Jo Nesbøs serie om politimannen Harry Hole. Jeg var solgt etter «Flaggermusmannen» og slukte den siste boken i serien; «Panserhjerte» i løpet av en dag på stranden i Tyrkia. Uansett, «Snømannen» er den syvende boken i serien om Harry Hole, og en av de aller sterkeste, mener jeg. Som i de fleste krimromaner handler det hele om jakten på en morder. I dette tilfellet en seriemorder, som har spesialisert seg på å ta livet av gifte kvinner. Gjennom etterforskningen kommer Hole frem til en rekke ting som kaster nytt lys over de gamle sakene og som tar ham fra Oslo til Bergen. Samtidig må han takle en ny, krevende kollega på jobb, og at eks-kjæresten Rakel skal gifte seg med sin nye kjæreste.

Les også: Pris til «Snømannen»

Noe av det som er fengslende med Jo Nesbøs bøker generelt, og kanskje «Snømannen» spesielt, er hvordan privatlivet til hovedpersonen Hole også vikles inn i drapsmysteriene. Dette skjer også uten at det fremstår som kunstig. Et annen moment med Nesbøs bøker er at brutaliteten skildres på en måte som ikke føles påtrengende. Likevel blir du noen ganger sittende å lure på hva som foregår i det “syke, syke” sinnet til forfatteren.

Dessuten er det alltid betryggende å lese en krim der man tror man har gjettet på alle mulige scenarioer for hvem som står bak, uten at man klarer det. Si gjerne fra om du skjønte hvem drapsmannen var. Jeg klarte det ikke

Andre bøker i serien om Harry Hole: Flaggermusmannen, Kakkerlakker, Rødstrupe, Sorgenfri, Marekors, Frelseren og Panserhjerte.

Les anmeldelsen av «Frelseren» her

2. Stieg Larsson – Millenium-trilogien

Jeg klarer ikke velge ut hvilken av de tre bøkene jeg liker best, fordi jeg synes de henger så tett sammen (noe de jo også gjør). Stieg Larsson har klart å skape en helt unik historie med konspirasjoner og mysterier på hver eneste side. Det mest fascinerende med bøkene er likevel karakteren Lisbeth Salander, som ikke ligner noen annen heltinne i krimbøker jeg har lest tidligere. Tilsynelatende blottet for empati, med en intelligens og dataferdigheter andre bare kan misunne henne er mye av spenningen i boken knyttet til hennes person. Hvem er hun egentlig og hvorfor er hun som hun er? Selve plottet i bøkene viser seg også å dreie seg rundt dette, og selv om hun til tider er nesten usmakelig er det umulig å ikke la seg fascinere av karakteren.

VGTV:Se klipp fra «Menn som hater kvinner»

Journalisten Michael Blomkvist er også en sentral skikkelse, og er vel den egentlige hovedpersonen i første bok, før Salander overtar mye av oppmerksomheten. Om du ikke har lest bøkene ennå, kan du trøste deg med at det fortsatt er noen fridager igjen. Begynner du er det nemlig vanskelig å legge bøkene fra seg.

Bøkene i Millenium-triologien: Menn som hater kvinner, Jenta som lekte med ilden, Luftslottet som sprengtes.

(Fortsetter under bildet)

Lisbeth Salander er blitt en kjent karakter etter Stieg Larssons bøker. Foto: Filmweb

Lisbeth Salander er blitt en kjent karakter etter Stieg Larssons bøker. Foto: Filmweb

3. Camilla Läckberg – Steinhuggeren

Camilla Läckberg. Foto: Aftenposten

Camilla Läckberg. Foto: Aftenposten

Sverige har fått en ny krimdronning i Camilla Läckberg. I sine bøker tar hun utgangspunkt i hjembygda Fjällbacka. Steinhuggeren er den tredje boken i serien hennes om forfatteren Erika og politibetjenten Patrick. Bøkene hennes er tettpakket med gode mysterier og interessante krimgåter. Läckberg bruker også humor i bøkene sine, og tar et kraftig oppgjør med bygdedyret som herjer hjemplassen.

Steinhuggeren begynner med at en ung jente blir funnet druknet. I lungene hennes blir det funnet sot, og politietterforsker Patrik mistenker at det handler om et mord. Sporene peker i en bestemt retning, men som det ofte er i en kriminalroman er det sjelden det mest opplagte som viser seg å stemme. Boken behandler et svært vanskelig tema knyttet til vold mot barn, men Läckberg gjør det med respekt, om det er mulig å si noe sånt om et så alvorlig tema. En annen tematikk i boken handler om dette med å fryse ut dem som er annerledes. Pakket inn i scener fra landlige Sverige er det en vakker bok, med svært gode skildringer.

Andre bøker i serien om Erika og Patrik: Isprinsessen, Predikanten, Ulykkesfuglen, Tyskerungen, Havfruen og Fyrvokteren

Se informasjon om filmatiseringen av Steinhuggeren her

4. Jørn Lier Horst – Den eneste ene

Jørn Lier Horst og boka «Den eneste ene». Foto: Scanpix

Jørn Lier Horst og boka «Den eneste ene». Foto: Scanpix

Forfatteren Jørn Lier Horst er også politmannen Jørn Lier Horst. Det burde jo gi et godt utgangspunkt for å skrive krimromaner. Bakteppet er Larvik og Stavern hvor Horst selv kommer fra, og hovedpersonen er William Wisting. «Den eneste ene er spunnet» rundt historien om Kajsa Berg som er forsvunnet. Kajsa Berg spilte på Larviks håndballag og var svært godt likt (Karakteren er inspirert av Tonje Larsen på LHKs eliteserielag). Kort tid etter blir et forkullet lik funnet under slukkingen av en skogbrann og Wisting må grave i fortiden til Kajsa for å se om noen der kan være gjerningspersonen. Problemer i dette tilfellet er at det er svært mange i Kajsas omgangskrets som er ute etter å skjule noe, og Wisting har plutselig en hel drøss med potensielle gjerningsmenn.

Les også: Jørn Lier Horst røper hvordan du knekker krimkoden

Et annet moment, som jeg synes er spennende i bøkene til Horst er skildringene av datteren til hovedpersonen William Wisting. Hun arbeider som journalist, og kanskje er det fordi jeg selv også gjør det at det er interessant, men med humor og en god dose realisme skildrer Horst hvordan arbeidshverdagen i en avis fungerer. Horst har, i likhet med Nesbø, en evne til å skildre groteske detaljer på en måte som får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

Andre bøker i serien om William Wisting: Nøkkelvitnet, Felicia Forsvant, Når Havet Stilner og Nattmannen.

5. Liza Marklund – Nobels testamente

Som dere kanskje har skjønt er jeg tilhengere av forfattere som har en hovedkarakter man kan følge gjennom flere bøker. Kunsten da er å utvikle en karakter som er spennende nok til at man gidder å lese sju eller åtte bøker med vedkommende i fokus. Liza Marklund har skapt Annika Bengtzon, en nokså usympatisk journalist. Usympatisk, sier jeg, men kanskje er det fordi hun ikke alltid lever opp til de normale høflighetsnormene man er vant til. Men dama får da ting gjort.

Og mens de andre bøkene har skildret det hele fra en politimanns ståsted, har Marklund valgt krimjournalistens ståsted. Karakterene i svenske Kvällspressen hvor Annika jobber er karikerte og tatt på kornet, men samtidig ikke så langt fra slik det fremstår i det virkelige liv. I Nobels testamente blir Annika vitne til et drap under Nobel-festen. Politiet går ut med en teori om at Al-Qaida står bak mordet og at det hele var et attentat mot Nobelinstituttet. Når Annika begynner å grave i det blir hun selv utpekt som morderens neste offer.

Til sammen blir det en intens historie med mye fart. I boken er det heller ikke noe problem at man også får følge historien fra morderens ståsted. Det er ikke jakten på morderen som er det mest sentrale, men hva som ligger bak mordet.

Andre bøker i serien om Annika Bengtzon: Studio Sex, Paradiset, Prime Time, Sprengeren, Den røde vargen, Livstid og En plass i solen.

Les anmeldelsen av «Sprengeren» her

(Fortsetter under bildet)

Liza Marklund. Foto: Jørgen Braastad

Liza Marklund. Foto: Jørgen Braastad

6. Anne Holt – Det som er mitt

Anne Holt. Foto: Scanpix

Anne Holt. Foto: Scanpix

Forfatteren Anne Holt er kanskje best kjent for bøkene om politibetjent Hanne Wilhelmsen. «Det som er mitt» er den første boken med en ny hovedperson. Inger Johanne Vik blir bedt om å bistå politiet i en barneforsvinningssak, på grunn av sin erfaring som jurist og psykolog, og det faktum at hun har samarbeidet med FBI. Vik avslår imidlertid tilbudet fra førstebetjent Yngvar Stubø fordi hun jobber med en gammel barnedrapssak.  Mannen som ble dømt for saken hevder å være uskyldig, og Vik mener han har rett. Så forsvinner et barn til, og Vik går med på å hjelpe til med de nye forsvinningssakene. Samtidig har hun ansvaret for sin autistiske datter Kristiane og blir svært personlig berørt av barna som er borte. (Anne Holt gir her en veldig realistisk skildring av hvordan det kan arte seg å leve sammen med en autist. Og det er ikke noe som er lett å beskrive.)

Les også: - Å skrive er det kjedeligste jeg vet

Ikke overraskende vikles den gamle saken og de nye forsvinningene sammen, og jammen vikler ikke Vik og Stubø seg sammen også. Men til tross for noen relativt opplagte koblinger er historien spennende fortalt, løsningen er overraskende og det er et driv i historien som gjør at man ikke føler man kan legge den fra seg.

Andre bøker i serien om Inger Johanne Vik og Yngvar Stubø: Det som aldri skjer, Presidentens valg og Pengemannen

Les anmeldelsen av «Det som aldri skjer» her

7. Gunnar Staalesen – Dødens Drabanter

Med filmatiseringen av flere av bøkene har Varg Veum nådd ut til enda flere mennesker (Selv om filmene er av varierende kvalitet). Uansett er Staalesens Varg Veum en krimkarakter det er lett å bli glad i. Privatetterforskeren, som hele tiden har en ironisk og kjapp kommentar, på lager må i «Dødens drabanter» ta et oppgjør med egen fortid.

Les også: Veum-filmer løfter boksalget

Boken er bygget opp som en fortelling som strekker seg over tre tiår. Alt er spunnet rundt fortellingen til Janegutt. Et barnevernsbarn Veum møtte for første gang mens han jobbet i systemet og siden møter igjen etter et dobbeltdrap. Men selv om det virker opplagt hva som har skjedd, skjønner Veum og leseren at det ligger noe mer bak historien om Janegutt. Staalesen klarer å bake inn kritikk mot barnevernet i sin krimhistorie og romanen får dermed en dobbelthet, som fungerer og er troverdig.

Andre bøker i serien om Varg Veum: Bukken til Havresekken. Din, til døden, Tornerose sov i hundre år, Kvinnen i kjøleskapet, I mørket er alle ulver grå, Hekseringen, Svarte Får, Falne engler, Bitre Blomster, Begravde hunder biter ikke, Skriften på veggen, De døde har det godt, Som i et speil, Ansikt til ansikt, og Kalde hjerter.

(Fortsetter under bildet)

Trond Espen Seim spiller Varg Veum i filmatiseringen av Gunnar Staalesens bøker. Foto: Filmweb

Trond Espen Seim spiller Varg Veum i filmatiseringen av Gunnar Staalesens bøker. Foto: Filmweb

Åsa Larsson. Foto: Scanpix

Åsa Larsson. Foto: Scanpix

8. Åsa Larsson – Solstorm

Jeg la plutselig merke til denne forfatteren i bokhandelen og hadde egentlig ikke hørt noe om henne tidligere. Ut ifra beskrivelsen på baksiden av boken valgte jeg likevel å kjøpe med meg «Solstorm». Det viste seg å være et godt kjøp. Heltinnen, om man kan kalle henne det, er advokaten Rebecka Martinsson. Perfeksjonist, nevrotisk og arbeidsnarkoman. I den første boken blir hun kontaktet av en gammel venninne. Broren er drept og hun er mistenkt for mordet. Den nevnte bror var også leder for en kristen sekt som Martinsson var en del av da hun var yngre og fortsatt bodde hjemme.

Mens etterforskningen rundt drapet utvikler seg blir Martinsson nødt til å ta et oppgjør med egen fortid og blir stadig viklet mer og mer inn i dramaet. Med en kristen, hemmelig sekt som utgangspunkt er det duket for mange interessante skildringer om hvem som har makt og hvem som tar den. Boken kom ut omtrent et år før Knutby-drapet, og fikk mye oppmerksomhet for dette i ettertid, da mye av det som blir skildret er likt.

Andre bøker i serien om Rebecka Martinsson: Spilt blod, Svart Sti og Til din vrede går over.

Les anmeldelsen av Svart Sti her

9. Unni Lindell – Slangebæreren

Slangebæreren

Slangebæreren

Den første boken om kriminaletterforskeren Cato Isaksen er etter min mening også en av de beste Lindell har skrevet. Hele boken føles som et eneste langt kappløp og det hele er beskrevet med en voldsom intensitet. Flere groteske drap ryster Oslo og mediene er som gribber på jakt etter de mest groteske detaljene. Midt oppe i dette står Cato Isaksen, som strever med å strekke til på hjemmebane med en ny samboer, eks-kone og barn, og som gradvis forstår at de der hjemme er i ferd med å vikles inn i drapsgåten. Dermed blir det et race for å forsøke å finne ut hvem som er mesterhjernen bak disse drapene, før det hele er for sent.

Les også: Rekordår for Lindell

Noe av det mest fascinerende med Lindells skrivestil er hvordan hun setter seg inn i hodet på gjerningspersonen og skildrer hvordan tankegangen til vedkommende inneholder en form for syk logikk. Det er så man kan lure på hva som foregår i Lindells hode også.

Andre bøker i serien om Cato Isaksen: Drømmefangeren, Sørgekåpen, Nattsøsteren, Orkestergraven, Honningfellen og Mørkemannen

10. Henning Mankell – Hundene i Riga

Kurt Wallander er blitt en så levende figur, som jeg knytter så nært til Henning Mankell at jeg tar meg selv i å blandesammen forfatter og romankarakter. Gjennom flere år har Mankell bygget opp Wallander som hovedperson, og latt oss bli kjent med mannen med mantraet “Å leve har sin tid, å dø har sin”.

Les også: Henning Mankell får europeisk krimpris

Hundene i Riga er den andre boken hvor vi møter Wallander og denne gangen blir vi med ham på reise til Lativa. To øst-europeiske lik driver i land i Sverige og etterforskningen leder Wallander til Riga. Latvia er nettopp blitt en selvstendig stat og spenningen i landet er stor. Gjennom hele boken må Wallander forsøke å finne ut hvem han kan stole på i jakten på morderen. Men hvem jakter egentlig hvem? Med et rikt språk og gode beskrivelser skaper Mankell enn tett og spennende kriminalroman der paranoiaen spiller en sentral rolle.

Andre bøker i serien om Kurt Wallander: Morder uten ansikt, Den hvite løvinnen, Silkeridderen, Villspor, Den femte kvinnen, Ett skritt etter, Brannvegg, Pyramiden, Før frosten og Den urolige mannen (2009)

(Fortsetter under bildet)

Henning Mankell. Foto: Bjørn Thue

Henning Mankell. Foto: Bjørn Thue

Dette er langt fra noen fullstendig liste over gode krimbøker, men som sagt, ti bøker jeg har likt svært godt. Men som ivrig krimleser tar jeg gjerne i mot tips! Hvilke krimbøker har du lest og likt? Har du noen tips til gode forfattere utenfor Skandinavia? Kom med dem!

Andre boknyheter finner du på VGs boksider her

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Bra liste med forfattere der, men en som manglet er Tom Kristensen. Han er på høyde med Nesbø spør du meg (med andre ord knakende god forfatter)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bra liste! Du finner mer god krim på bloggen min :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En fin liste, jeg har lest hele Millennium-trilogien og alle Jo Nesbøs bøker om Harry Hole, og dette er desidert noen av de beste bøkene jeg har lest. Jeg vil anbefale disse bøkene på det varmeste :)

For dem som ikke har lest Harry Hole-bøkene vil jeg anbefale å lese dem i kronologisk rekkefølge, altså å begynne med Flaggermusmannen og avslutte med Panserhjerte osv. Det trengs ikke, da bøkene står sterkt som enkeltstående bøker og ikke er direkte oppfølgere av hverandre, men det er en rød tråd i tidslinjen gjennom bøkene, og av og til nevnes det små saker og ting i bøkene som man har lest mer om i tidligere bøker, og det kan være utrolig artig :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Slangebæreren og alle Cato Isaksen-bøkene (Unni Lindell) er fantastiske, ja. Her var det mange gode tips, skal bokmerke siden og pløye gjennom. Men savner Karin Fossum på listen?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Karin Fossum har også noen gode krimbøker, men har ikke lest så mye av henne, men skal sjekke ut nå! Takk for tipset!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lene Solhaug er en debutant og har skrevet en fantastisk krim. Boken hennes heter “Kjøter”. Helt rått at en 19 åring kan skrive så bra :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

har jo vært innom alle disse bortsett fra jørn lier horst… jo nesbø er en sikker vinner , henning mankell er jo ikke så verst samme må jo sies om stieg larsson.. ikke like mye sansen for unni lindell og anne holt… har lest ei bok av camilla lackberg “predikanten” og den syntes jeg var helt fryktelig… norsk krim som trygt kan anbefales er jørgen gunnerud og kjell ola dahl…koser meg med dem…for ikke å glemme svensken arne dahl.. også et godt valg… sjelden jeg lar meg begeistre veldig av amerikansk krim men james lee burke er fantastisk bra…og hvis man er ute etter spesielle krimbøker er jo carl hiaasen noe å prøve seg på..morsomme bøker med meget spesielle personer… god påske ;o)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jan Mehlum sine bøker er helt i toppsiktet! Anbefales!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Veldig bra liste. Har lest rubb og stubb av det du omtaler, og kan anbefale det meste. Jeg er storforburker av krim, og synes også at du bør ta en titt på Jan Mehlums bøker om Tønsberg-advokaten Svend Foyn og Knut Faldbakkens historier om Jonfinn Valmann i Hamarpolitiet. Begge skriver veldig godt, og plottene er sammensatte og gode.
Forundrer meg litt over at du ikke har tatt med Tom Egeland, som vant Rivertonprisen i år.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Flott liste, er veldig enig i disse forfatterne. Har også sansen for Jonfinn Walman som skrives av Knut Faldbakken. Flere bøker er skrevet om han og kan anbefale disse.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kan anbefale bøkene til Kjell Ola Dahl. En liten gyllen ring var den første jeg leste, Og den ga mersmak.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg skal innta krimverdenen så snart mitt nye hus er ferdig (tør ikke å lese nifserier mens jeg bor i dette gamle huset, hehe), så denne lista skal jeg merke meg. Har kun lest Stieg Larsson fra før.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei! Har lest flere av de du nevner.:) Fikk lyst til å lese Åsa Larsson, hun har jeg ikke lest.

Selv har jeg hatt mange spennende lesestunder med Karin Fossum (det meste hun har skrevet)- og i påska har jeg lest Jorun Thørrings “Ildens Øye” med etterforsker Aslak Eira- veldig spennende.:) Fra Tromsømiljø. Hennes andre bok var også med Aslak Eira, og den var også veldig god.

Av utenlandske er det vel Ken Follet jeg har likt best, samt noen britiske damer–som jeg ikke husker navnet på. “Olive tok en øks” var en bok jeg husker godt hvertfall…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg har forlengst vokst fra krimbøker og krim fyller opp TV-stasjonene hver eneste dag. Jeg er MØKKLEI krim!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

nå var det da ikke spørsmålet:
“Er Erik lei av krimbøker” det spørsmålet som ble stillt heller, så om du er lei er det vel egentlig bare å finne en annen sjanger å lese, og la de som leser krim fortsette å lese krim.
tviler på at noen blir å tenke
“Å nei, Erik er lei av krimbøker. Jeg slutter også å lese krim av den grunn”

til dere andre.
takk for gode tips til bøker, venter bare på at biblioteket skal åpne nå.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Heisann!

Bra liste, men vil bare komme med en kommentar på Jo Nesbø sine bøker:P

Jeg synes forsåvidt Flaggermusmannen er den beste boken av Nesbø, for da er du ny til måten han skriver på. Jeg har også mange andre favoritter, men *jeg* synes faktisk at Snømannen er en av de relativt “dårlige” av bøkene hans. Fant ganske kjapt ut hvem morderen var, men kan hende at jo mer du leser av Nesbø – jo bedre kjenner du ut tankegangen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] This post was mentioned on Twitter by Ida Anna Haugen. Ida Anna Haugen said: Har fått flere gode tips til krimbøker her http://rampeida.vgb.no/2010/04/02/hva-er-en-god-krim/ men vil ha flere :) [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Vel, utenfor Skandinavia har du jo for eksempel Robert Wilson som skriver god krim! Kommer ikke på noen andre i lunsj-pausefarta, selv om jeg vet det er flere andre gode der ute :)

Når det gjelder Camilla Lackberg vil jeg anbefale at man leser bøkene i kronologisk rekkefølge, fordi at det i hver bok ikke bare er selve krimhistorien vi får ta del i, men små historier og hendelser rundt hovedpersonene. Der man får løsningen på krimgåten til slutt kan historiene rundt hovedpersonene henge igjen som en cliffhanger til neste bok ;) Litt klønete forklart kanskje.. hehe, begynn med Isprinsessen i alle fall :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00